Zanimljivosti

Međugorje

Međugorje je najpoznatije katoličko svetište u svijetu. Nalazi se blizu grada Čitluka, u južnom dijelu Hercegovine.Postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije šestoro djece 1981. godine između sela Međugorje i Bijakovići. Međugorsko svetište je centar okupljanja u Svetištu kraljice mira. Do sada ga je posjetilo preko 25 milijuna hodočasnika.

Blažena Djevica Marija, narodu poznata kao Međugorska Gospa prvi se put ukazala 24. lipnja 1981. na brdu Crnica u Međugorju. Pojavila se u liku mlade žene s djetetom u naručju koja je šestoro djece pozivala rukama da se približe. Ova ukazanja su se ponovila sutradan te još traju. Međugorje je službeno prihvaćeno kao mjesto molitve te ima značaj poput Lourdesa i Fatime. Opće Gospine poruke u Međugorju su: mir, vjera, obraćenje, molitva i post.

Trećeg dana kazala je: «Mir, mir, mir – samo mir mora zavladati između čovjeka i Boga, a i između ljudi.»

Hodočasnici koji posjete Svetište kraljice mira u Međugorju govore o dubokim i osobnim doživljajima, kao što su primjerice mentalni dodiri i izlječenja od duševnih povreda i rana, koji se ne bez razloga mogu objasniti i velikom ponudom ispovijedi na gotovo svim velikim svjetskim jezicima.»

Međugorje privlači i veliki broj mladih katolika iz cijeloga svijeta, koji se u Hercegovini okupljaju tokom ljeta na posebnom godišnjem festivalu mladih.

Vinska cesta Hercegovine

Hotel Kaktus je dio Vinske ceste koja je obogatila turističku ponudu Hercegovine za domaće, ali i inozemno tržište. Zbog blage mediteranske klime, Hercegovina je veliki proizvođač grožđa i vina. Nadaleko su poznati kameni vinogradi koji se nalaze 5 minuta od Hotela Kaktus. Zasađeni u kamenoj pustinji Hercegovine zauzimaju površinu od 100Ha. Dvije autohtone sorte Zilavka (bijelo) i Blatina (crno) su vrhunska vina koja se jednako konzumiraju uz janjetinu, sir, pršut kao i uz slatkovodnu i morsku ribu.

Lov u Hercegovini

Hercegovina je zemlja sunca i kamena, a njezine proplanke prekrivaju nisko i visoko raslinje kao što su drača, hrast, jasen, klen, smreka i borovina. Idelano mjesto za sve ljubitelje lova na prepelice, divokoze, lisicu, zeca, vuka… Nalazi se samo 30 minuta vožnje od Hotela Kaktus.

Park prirode Hutovo blato

U neposrednoj blizini hotela Kaktus, na samo cca. 25 km udaljenosti, nalazi se Park prirode Hutovo blato, jedinstvena submediteranska močvara u Europi. Hutovo blato je područje iznimno bogato raznim vrstama biljnog i životinjskog svijeta i smatra se jednim od najvećih zimovališta ptica na području Europe.

Slapovi Kravice

Nedaleko od općine Ljubuški, koja je od hotela udaljena cca. 15 km, nalaze se vodopadi Kravice, koje svojim tijekom stvara rijeka Trebižat. Samo vodopadi su visoki 28 metara te ljeti, zbog nižeg vodostaja, pružaju izvor nezaboravne zabave za mnogobrojne posjetitelje koji se kupaju u bazenu ispod slapova. Sve je to dio jedne prelijepe slike prirode koja malo kojeg posjetitelja ostavlja ravnodušnim.